Tips voor thee
Thee kan je op verschillende manieren bereiden. Graag geven we tips om jouw thee het beste te laten smaken.
TIP 1: KIES DE JUISTE TEMPERATUUR
De ideale temperatuur van het water verschilt per thee. Wij vinden het leuk om hiermee te experimenten, je krijgt bij iedere thee van ons een zetadvies. Voor de meeste theeën kun je zelf deze richtlijn gebruiken. Voor witte & groene thee is vaak een temperatuur van 70-85 °C ideaal, voor oolong 85-95 °C en voor zwarte thee en kruiden 95-100 °C.
TIP 2: ZORG VOOR DE JUISTE DOSERING
We zien vaak dat mensen onze thee te hoog doseren. Wanneer je een kwaliteitsthee lang genoeg laat trekken is een lage dosering vaak voldoende. Bij iedere thee adviseren we een dosering. Een mooi uitgangspunt is vaak 10 tot 12 gram per liter.
TIP 3: GEBRUIK ZACHT OF GEFILTERD WATER
Deze tip is voor de echte fijnproevers. Als je voor de optimale smaakbeleving wil gaan gebruik dan zacht of gefilterd water. Hierdoor wordt de smaak van je kwaliteitsthee het minst beïnvloed. Zet eens een kop thee met kraanwater en de ander met gefilterd water en proef zelf het verschil.
TIP 4: KIES DE JUISTE ZETTIJD
Voor theebladeren is het belangrijk dat zij voldoende tijd krijgen om hun volledige smaak af te geven aan het water. In klassieke theezakjes zijn de theebladeren vermalen, hierdoor geven theezakjes sneller smaak af. Vaak moeten losse theebladeren zich eerst nog ontvouwen. Bij iedere thee adviseren wij een trektijd.