Tips voor maalfijnheid & bereiding van koffie
Moka pot
Met de moka pot zet je heerlijke espresso's. Het water wordt onder druk door de gemalen koffie geperst. Voor de moka pot gebruik je fijngemalen koffie. Ons zetadvies: Vul het onderste deel met water tot het ventiel. Vul het filter met vers gemalen koffie zonder aan te drukken. Zet de moka pot op matig vuur. De totale zettijd mag circa 5 minuten duren.

Espressomachine
Voor het zetten van een espresso met de espressomachine gebruik je fijngemalen koffiebonen. Met circa 9 bar wordt het water door de koffie geperst. De eerste 8 seconden komen de wat zuurdere smaken vrij, in de tweede acht seconden de licht zoete en daarna vooral bitters. Als de zure, zoete en bittere aroma´s met elkaar in balans zijn heb je ´the sweet point´ bereikt. Wij gaan altijd op zoek naar dit punt want dan smaakt de koffie op z´n best. Dit punt is bij iedere koffie en machine weer anders. Je vindt ´the sweet point´ meestal tussen de doorlooptijd van 20 tot 30 seconden.

V60
Koffiezetten met een V60 filter is een ideale methode om de wat subtielere aroma´s naar boven te halen. Dat mooie bloemige karakter of dat frisse zuurtje. Ons zetadvies: spoel het filter met heet water. Neem 30 gram medium gemalen koffie en 500 ml water. Giet circa 60 gram water van 90-95℃ op de koffie, wacht 30 seconden en giet dan het overige water op de koffie. met een totale zettijd van 3-4 minuten.

Aeropress
Met de Aeropress kan je op ontzettend veel manieren koffie bereiden. Ons zetadvies voor een lekker stevig bakske: Maak het filter nat en vul de Aeropress met 17 gram fijngemalen koffie en vul vervolgens de Aeropres tot 3/4 vol met water van 80-85℃. Roer 10 seconden en wacht 1 minuut, vervolgens druk je het water door de koffie. Het liefst druk je de koffie direct in een voorverwarmd kopje. Deze methode is ook zeer geschikt voor het maken van een ijskoffie. Dit doe je door de espresso te zetten op een glas met ijsklonten.

Filter koffiezetapparaat
Vroeger was alles beter.... dat klopt in het geval van het ouderwetse koffiezetapparaat. Houdt je van een gewoon bakse koffie dan zorgt een moccamaster vaak voor de beste temperatuur beheersing. Gebruik vers gemalen koffie en je krijgt een heerlijk bakske koffie. Ons zetadvies: Spoel het filter met heet water, en neem 50-65 gram versgemalen koffie per liter. Laat de koffie zo'n 4-6 minuten doorlopen. Optimale bewaartemperatuur is 80 tot 85℃ en in een open kan max. 30-40 minuten.

Cafetière / French Press
Met deze methode gebruik je geen papierfilter en proef je de volledige smaak van de koffie terug in jouw kopje. De cafetière geeft een volle en krachtige smaak. Ons zetadvies: Doe 50-65 gram gemalen koffie in de cafetière en giet hierop 1 liter water van 91-96℃. Roer naar 2 minuten een keer door en wacht dan nog 2 minuten, druk vervolgens het filter naar beneden.

Chemex
Deze methode geeft de koffie een karakteristieke smaak onder andere door het filter en het glaswerk. Ons zetadvies: Verwarm de Chemex voor met warm water en maak het filter nat. Neem 30 gram grof gemalen koffie en verwarm 500ml water tot 90-95 ℃. Giet circa 60 gram water op de gemalen koffie in het filter, wacht 30 seconden en giet daarna rustig het overige water in de Chemex. De zettijd is circa 3-4 minuten.
