Driek van Tante Sus

Dichtbij jezelf blijven is heel belangrijk. Daarom gaat Tante Sus elk seizoen weer op zoek naar de koffieboon die het best past bij het karakter van onze Driek. 

Dit keer vonden we de perfecte match in Nicaragua, een koffieboon met een cupping score van 83. Graag vertellen we je meer over de herkomst. 

Land van herkomst: Nicaragua
Regio: Madriz
Coöperatie: UCA San Juan del Rio Coco
Variëteit: Bourbon, Catuaí, Caturra, Maragogype
Hoogte: 900 tot 1.300 meter boven zeeniveau
Verwerking: Volledig gewassen
San Juan Del Rio Coco
Verspreid over vijf gemeenschappen in de regio San Juan del Rio Coco in Noord-Nicaragua, helpt UCA SJRC boeren winstgevende en milieuverantwoorde koffie te produceren.

UCA SJRC is een vakbond van 8 coöperaties in de regio die meer dan 370 kleine producenten vertegenwoordigen. De 8 afzonderlijke coöperaties in de regio hebben zich in 1993 verenigd om hun leden te helpen bij het beter controleren van de koffiekwaliteit en toegang te krijgen tot betere prijzen. De regio en de coöperatie zijn beide vernoemd naar de Rio Coco, een grote rivier die door de regio loopt.

De koffiebessen worden selectief met de hand geplukt. Omdat de meeste boeren kleine percelen hebben, gemiddeld ongeveer 2,8 hectare, wordt het grootste deel van de arbeid op de boerderij voltooid door familieleden. Op het hoogtepunt van de oogst kan het zijn dat de familie wat extra mensen inhuurt om hen te helpen bij het oogsten.Wassen van koffiebonen
Na de oogst laten de boeren de bessen drijven om onrijpe bessen die per ongeluk zijn geplukt te verwijderen en ze voeren een visuele inspectie uit om de bessen met insectenschade of andere zichtbare defecten ook te verwijderen. De bessen worden vervolgens verpulverd en gefermenteerd. Ongeveer de helft van de UCA SJRC-leden heeft een eigen natte molen. Deze leden kunnen extra inkomsten verdienen door hun molens te verhuren aan buren.

Na de fermentatie inspecteren boeren opnieuw hun nat perkament op eventuele visuele defecten. Hier begint het eerste stadia van het droogproces.Koffieplantage Nicaragua
Omdat het vochtige klimaat van de koffiegebieden het moeilijk maakt om perkament goed te drogen, brengen boeren hun natte perkament naar de stad San Juan del Rio Coco, waar UCA SJRC zijn eigen droog- en kwaliteitscontrolefaciliteiten heeft. Hogere prijzen moedigen boeren aan om perkament te leveren dat vrij is van eventuele gebreken en met het juiste vochtgehalte.

De UCA SJRC-faciliteit voert de laatste droging uit op een groot terras. Partijen worden traceerbaar gehouden met tags die aangeven welke sub-coöperatie de koffie heeft geleverd. Na het drogen wordt het gedroogd perkament in zakken geplaatst die de kwaliteit en herkomst van de koffie identificeren en opgeslagen in het magazijn.

Wanneer perkament volledig is gedroogd, cupt het UCA SJRC-kwaliteitsteam de partijen. Omdat sommige defecten, zoals schimmel of fenol, mogelijk niet zichtbaar zijn tot de eerste cupping, behoudt de coöperatie het recht om elk perkament dat ze hebben gekocht te weigeren totdat ze het cuppen. Op deze manier verkoopt de coöperatie alleen partijen van de hoogste kwaliteit. Na een rustperiode wordt de koffie opnieuw gecupt door het kwaliteitsteam en beslist deze over de juiste kwaliteitscategorie voor elke koffie.

Koffieplantage Nicaragua
Eerdere berichten
Nieuwe berichten

Onze jongens

Sluiten

Onze nieuwsbrief

Wil je elke maand leuke nieuwtjes, interessante weetjes en toffe aanbiedingen ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg
Bestel nu