Lees review
Koffieplantage Nicaragua

Driek van Tante Sus

Dichtbij jezelf blijven is heel belangrijk. Daarom gaat Tante Sus elk seizoen weer op zoek naar de koffieboon die het best past bij het karakter van onze Driek. 

Dit keer vonden we de perfecte match in Braziliè, een koffieboon met een cupping score van 84,25. Graag vertellen we je meer over de herkomst. 

Land van herkomst: Brazilië
Regio: Pouso Alt in Mantiqueira de Minas
Plantage: Pe de Cedro
Eigenaar: Edson Morais de Barros
Variëteit: Red Bourbon, Yellow Bourbon
Hoogte: 1.100 tot 1.200 meter boven zeeniveau
Verwerking: Pulped Natural
Het is altijd indrukwekkend om te zien hoe de mensen achter Pe de Cedro hun productie- en droogproces volledig beheersen. Toen Edson Morais de Barros in 2012 Pe de Cedro Estate kocht, had het al een reputatie voor het produceren van hoogwaardige koffie. Als huidige eigenaar bouwt Edson verder aan de potentie van de plantage en de regio Mantiqueira de Minas.

Edson werkt nauw samen met het team agronomen van COCARIVE en de Brazil Specialty Coffee Association (BSCA) om koffie te produceren die de ongelooflijke mogelijkheden van zijn boerderij laat zien. De agronomen geven advies over nieuwe machines, verwerkingstechnieken en innovaties in de koffieteelt. Daarnaast heeft Edison een team van koffieproductie-experts samengesteld die het hele jaar door op zijn plantage werken. Zij volgen alle dagelijkse kwaliteitsprocessen op de voet.

In tegenstelling tot veel van de boerderijen in Brazilië wordt alle oogst bij Pe de Cedro handmatig gedaan. Bovendien wordt de kers op dezelfde dag verwerkt als de oogst. Pe de Cedro gebruikt een klassieke Pinhalense pulper die de schil en het meeste slijm verwijdert. Het perkament en het resterende slijm gaan vervolgens naar de droogpatio. Het kwaliteitsteam spreidt het perkament in een dunne laag uit om te drogen. Zij waken over het droogproces en harken het perkament regelmatig aan, zodat de bonen langzaam en gelijkmatig drogen.

Eenmaal gedroogd tot een vochtgehalte van 12% wordt het perkament overgebracht naar houten bakken in de opslagruimte. Hier ondergaan de bonen een noodzakelijke rustperiode om de vochtigheid te stabiliseren. Een maand later worden ze naar de opslagplaatsen van COCARIVE in Carmo de Minas gestuurd. Bij COCARIVE worden verschillende kwaliteitscontroles op de koffie uitgevoerd.

COCARIVE ondersteunt zijn leden in alle onderdelen van het productieproces. Hun team van agronomen en technische experts helpt met teelttechnieken, machines, opslag en uiteindelijk de commercialisering van de bonen.

Zodra het perkament droog is, sturen de coöperatieleden hun koffie naar de pakhuizen van COCARIVE. De coöperatie zorgt voor sortering, commercialisering en export. Ze hebben hun eigen kwaliteitslaboratorium en opslag- en maalfaciliteiten in Carmo de Minas.

In de droogmolen, waar ze de koffie klaarmaken voor de export, heeft COCARIVE een eigen laboratorium voor kwaliteitscontrole. Hun team van getrainde cuppers en Q graders maakt de eerste selectie op basis van cup kwaliteit. Zij controleren welke partijen geschikt en van voldoende hoge cupkwaliteit zijn voor speciale microlots. Hun kwaliteitscontroleteam controleert de kwaliteit van elke partij op verschillende momenten tijdens het droogmalen.

Alle bij COCARIVE aangesloten boerderijen hebben het certificaat van Protected Geographical Indication (PGI). Bovendien zijn ze allemaal gecertificeerd door de Brazilian Specialty Coffee Association (BSCA). Dit certificaat is een garantie van BSCA dat elk aspect van de arbeid op de boerderij legaal is. Het garandeert ook de toepassing van milieuvriendelijke praktijken op de boerderij tijdens alle stappen van het koffieproductieproces.

Eerdere blogs
Nieuwe blog

Voeg toe aan winkelmagen